Digitaal minimalisme – Cal Newport

Onlangs las ik het boek ‘Digitaal minimalisme‘ van Cal Newport. Net als het boek Diep Werk, vind ik het een echte aanrader.

Het boek start met een citaat uit een artikel van Andrew Sullivan. Hierin beschrijft hij hoe het bombardement aan nieuws, beelden en roddels hem kapot heeft gemaakt. Hij schrijft: ‘I used to be a human’ en waarschuwt dat het ons ook zou kunnen overkomen.

Ik voel dat ook ik lijd onder dit zogenaamde bombardement en misschien, ja, ben ik er ook wel ‘minder mens’ door.
Ik geef het niet graag toe, maar ik merk bij mezelf een zekere verslaving aan mijn iphone. Steeds even die mails checken. Automatisch, vaak onbewust, ookal komt er echt niet zoveel bijzonders binnen. Of van zodra ik me iets afvraag onze vriend Google erbij nemen en voor ik het weet, zit ik verder te scrollen en te klikken.
Ja, die iphone gaat te vaak met mijn aandacht lopen. Aandacht die ik op dat moment niet kan richten op het echte leven dat hier en nu gebeurt. En wat het nog erger maakt, is het idee dat ik mijn aandacht verkoop. Ook dat maakt Newport goed duidelijk: onze aandacht, is het geld van bedrijven als Facebook en Google.

Newport pleit voor digitaal minimalisme: ‘een filosofie van technologiegebruik die inhoudt dat je je onlinetijd gebruikt voor een klein aantal zorgvuldig geselecteerde en geoptimaliseerde activiteiten die gunstig zijn voor de dingen die jij belangrijk vindt, terwijl je al het andere aan je voorbij laat gaan.’

Dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is, is helaas een feit. Newport stelt een afkickperiode van 30 dagen voor om nadien een heel beperkt aantal digitale activiteiten terug in te lassen. Ik dacht het sneller te kunnen en beperkte de afkickperiode tot een 3-tal dagen. Geen aanrader, want in 3 dagen kick je niet ├ęcht af en voor je het weet ben je weer met je oude gewoontes vertrokken. Ik begin er dus vandaag opnieuw mee, nu echt ­čÖé Niet om mezelf te pijnigen, maar om wat je ermee wint. Dat is heel wat, als je Newport kan geloven:

  • Meer connectie (ipv conversatie): weet je wel, echt face-to-face contact met dat handjevol mensen die voor jou echt belangrijk zijn
  • Meer afzondering, die dan weer leidt tot meer inzicht en emotionele balans
  • Meer tijd om creatief bezig te zijn, dingen te maken, je bij een vereniging aan te sluiten, in het bos te wandelen,…
  • En natuurlijk ook het goede gevoel dat je weer je eigen baas bent en geen prooi van bedrijven als Facebook en Google. Het goede gevoel dat jouw aandacht weer helemaal van jezelf is.

Ik ben alvast overtuigd! Jij ook?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *