Het geschenk van dromen

‘Dreams point us toward what we need for growth, integration, expression, and the health of our relationships to person, place, and thing. (…) Dreaming is about waking up. The unconscious often knows things we don’t, things that in the broad daylight of consciousness remain invisible to us, just as the stars play to an empty house during the day when the sun is shining. Some things can only be seen when it’s dark.’
Gregg Levoy in Callings

Mijn nachtelijke dromen houden me al bezig sinds in mijn kindertijd. Ik heb intense dromen en vaak onthoud ik ze ook goed.
Bijna elke ochtend word ik dus wakker met een lading verse droombeelden. Soms herinner ik me het hele verhaal, soms zijn het slechts flarden. Maar steeds blijf ik verwonderd over de hele wereld die zich in mijn dromen ontvouwt. Over de indrukwekkende, beklijvende, intense, onthutsende,… beelden en verhaallijnen die mijn brein ‘s nachts fabriceert.
Meestal reizen mijn dromen nog een eindje mijn dag mee in, iets van hun energie of enkele beelden blijven hangen (ocharme mijn man wanneer ik droomde dat hij iets deed wat mij niet zinde ­čÖé ). Sommige dromen maakten zelfs zo’n diepe indruk dat ze al jaren met me meegaan.

Vanuit mijn interesse in dromen en persoonlijke groei heb ik me gedurende de laatste jaren in droomwerk verdiept. Zo volg ik een opleiding tot Droomgids en las ik verschillende boeken rond het werken met dromen.
Er valt zoveel over te zeggen en te leren. Voor mij vormt droomwerk een mooi tegengewicht voor de tendensen in onze huidige maatschappij waar heel erg de nadruk gelegd wordt op:

  • effici├źnt en productief moeten zijn. Je tijd ‘nuttig’ moeten besteden. Altijd. (en ‘nuttig’ wil dan meestal zeggen dat het iets opbrengt, namelijk geld of een ander meetbaar resultaat (‘gewoon plezier beleven aan iets’ wordt meestal niet als nuttig aanzien)).
  • ‘meten is weten’: alleen wat objectief vastgesteld kan worden en wetenschappelijk bewezen is, is waar en echt. Intu├»tie, de wijsheid van ons lichaam, van ons aanvoelen,… worden vanuit deze visie vaak weggezet als na├»ef en onbruikbaar (ipv ‘complementair’ aan de wetenschap).

Ik weet niet hoe het voor jou is, maar ik word hier behoorlijk moe van (om nog niet te spreken over hoe deze manier van denken en leven onze aarde massaal uitput ­čÖü )

‘Dromen nodigen ons uit om ons ‘gezond verstand’
aan de kant te zetten. Om ons in hun wondere andere wereld
te durven wagen.’

Dromen brengen een hele andere energie met zich mee.
Ze brengen ons bij ‘mysterie’.
Ze roepen ons op tot ‘ontvankelijk zijn’. Tot stil zijn. Tot luisteren.
Tot ruimte maken in onszelf zodat ze tot ons kunnen komen.
Tot aandachtig en respectvol nabij zijn.
Dromen vragen ons om ze helemaal aan te nemen,
zoals ze zich tonen.
Ze nodigen ons uit om ons ‘gezond verstand’ met al zijn bezwaren en bedenkingen
(bv. dat kan toch niet, dit slaat nergens op,…) aan de kant te zetten.
Om ons in hun wondere andere wereld te durven wagen,
zonder houvast of ‘zeker weten’.
Dromen roepen ons op tot geduld.
Tot kunnen verdragen dat we (nog) niet weten wat ze te betekenen hebben.
Tot wachten.
Ze vragen om tijd om hun ondergrondse logica,
hun verschillende lagen te kunnen onthullen.
Ze nodigen ons uit om naar binnen te keren,
ontvankelijk te worden voor onze eigen innerlijke wijsheid,
en daarop te vertrouwen.
Niet de droom(woorden)boeken weten wat ze betekenen,
ook niet een droombegeleider of Droomgids.
Jij bent zelf de enige die weet.
Je lichaam geeft het je aan: ‘Ja, dit klopt, dit houdt steek’,
ook als je verstand het (nog) niet begrijpt.

‘Wees nieuwsgierig naar je dromen.
Schrijf ze op, teken ze, dans ze, zing ze desnoods.’

Niet voor niets luidt de titel van deze blog dan ook: ‘Het geschenk van dromen’.
Als je zin hebt om meer aandacht aan je dromen te geven,
lijkt dat me een mooi begin:
je dromen eer aandoen door ze aan te nemen als een geschenk
(je weet wel, iets over een gegeven paard dat je niet in de mond kijkt).
Ze niet te dwingen of te forceren.
Ze geen druk of hoge verwachtingen op te leggen
en aub, ze niet in de vuilnisbak te kieperen
als ze je te weinig lijken op te brengen.
Verwijt hen hun zogezegde onlogica of tegenstrijdigheden niet,
die bestaat alleen als je alleen aan de oppervlakte kijkt.
Als je verder kijkt, dieper voelt,
zal je ontdekken hoe oneindig wijs ze zijn.
Vertrouw erop dat ze je vanalles te vertellen hebben,
maar weet dat ze dat op hun tijd zullen doen.
Wees nieuwsgierig.
Schrijf ze op,
teken ze,
dans ze,
zing ze desnoods.
Praat over hen met een goede vriend.
Stel ze vragen,
en luister dan,
blijf bij hen in stilte.
Laat ze je verbazen en verwonderen.

En weet je,
ook al brengen je dromen je uiteindelijk niets (wat ik niet verwacht!)
dan heb je maar mooi geleerd hoe je echt liefdevol en respectvol met iets of iemand kan omgaan (vervang hiervoor ‘dromen’ in het bovenstaande eens door jezelf(!), je partner, je kind, een vriend/vriendin, je huisdier,…)

PS Heb je honger naar meer? Houdt dan mijn blog zeker in de gaten, ik plan nog over (het werken met) dromen te delen.

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *