Het geschenk van dromen: droommateriaal verzamelen

Mijn nachtelijke dromen houden me al bezig sinds mijn kindertijd. Vanuit deze interesse heb ik me gedurende de laatste jaren in droomwerk verdiept. In deze rubriek deel ik graag over de wondere wereld van dromen en hoe ze ons tot geschenk kunnen zijn.

(In deze blog heb ik het over het verzamelen van droommateriaal. Miste je de vorige over hoe ik in het algemeen naar droomwerk kijk? Deze vind je hier).

The first necessity of dreamwork is to receive a dream. In this far-from-passive act, receptivity is the central feminine principle that invites mystery to approach us.
Toko-Pa Turner


Om met dromen te kunnen werken, is het natuurlijk noodzakelijk om je dromen te onthouden, en best ook neer te schrijven. In deze blog heb ik het over wat hierbij kan helpen en belangrijk is.

Dromen onthouden
Iedereen droomt, elke nacht.
Maar niet iedereen onthoudt zijn of haar dromen even goed. Dat heeft te maken met hoe licht of hoe diep je slaapt: hoe lichter je slaapt, hoe beter je je dromen onthoudt.
Dit klopt (helaas) voor mij. Ik ben een slechte slaper. Dat ik ‘s nachts een paar uur wakker lig, is geen uitzondering. Helemaal wakker zijn, brengt je natuurlijk geen dromen, maar de lichte slaapjes nadien of tussendoor wel. Ook op nachten dat ik wel doorslaap, lijk ik vaak niets anders te doen dan te dromen en word ik wakker met een tsunami aan droombeelden en -verhalen in mijn lijf 🙂

Het goede nieuws voor wie zijn dromen niet goed onthoudt (en dit wel graag wil), is dat je dromen er gewoon al zijn, elke nacht! Het is gewoon zaak om te zoeken naar hoe je ze ook kan meenemen naar je waakbewustzijn. 

Als je geen of weinig dromen onthoudt, wordt de volgende eenvoudige werkwijze aangeraden:
1) Leg ‘s avonds voor je gaat slapen een pen en papier klaar op je nachtkastje.
2) Zeg tegen jezelf dat je je dromen van die nacht wil en zal onthouden. 
3) Beperk alle zintuigelijke prikkels wanneer je wakker wordt. Spring dus niet meteen uit bed of ga niet direct in doe- of denk-modus. Houd je ogen gesloten, praat of beweeg zelfs niet (ook op je smartphone beginnen scrollen is uiteraard uit den boze). Blijf in deze toestand tussen slapen en waken. Breng je aandacht naar de nacht, naar hoe je je voelt en naar je dromen. 
4) Word je ‘s ochtends toch wakker zonder droomherinnering, doe dan de volgende dag precies hetzelfde. Geef niet te snel op. Geef jezelf en je dromen tijd. Maak ze duidelijk dat je echt relatie met hen wil aangaan.

Als dit niet werkt, bestaan er ook meer ‘barbaarse manieren’ die ervoor zorgen dat je lichter slaapt en bijgevolg je dromen beter onthoudt, zoals veel drinken voor je gaat slapen of je wekker in het midden van de nacht zetten zodat je (hopelijk) midden in een droom wakker wordt. Aan jou de keuze of je deze wil uitproberen 🙂

‘The moment your feet hit the floor, you ground yourself, and the lightning energy of dreams disappears into the earth.’

Ook als je je dromen wel goed onthoudt, is de derde stap van bovenstaande trouwens belangrijk en interessant (zintuiglijke prikkels beperken bij het wakker worden). Ik kan het niet mooier verwoorden dan Gregg Levoy dat doet: ‘Just get to your dreams before the world does. Write them down before you even get out of bed because the moment your feet hit the floor, you ground yourself, and the lightning energy of dreams disappears into the earth. (…) It tatters easily. So when you awaken, move as if you were paddling a canoe on a glassy lake, or walking across a room carrying brimming teacups.


Dromen opschrijven
Omdat dromen zo vluchtig zijn, is het belangrijk om ze ook neer te schrijven. Vlak na het wakker worden, kan je de droom vrij helder hebben, maar als je nadien in je gewone dagdagelijkse waakleven stapt, neemt je droom meestal al snel de benen (tenzij het een echt intense of beklijvende droom was, die blijven vanzelf langer hangen). 

Ook als je het gevoel hebt dat je je amper iets van je droom herinnert, misschien slechts één beeld, is het zinvol om dit neer te schrijven. Om met dromen te kunnen werken, heb je de volledige droom niet nodig. Vaak zegt één enkel droombeeld al heel veel. Ook is het zo dat er tijdens het opschrijven vaak nog flarden van de droom terug komen die je je voordien niet herinnerde. Opschrijven zorgt er dus voor dat je meer van de droom te pakken krijgt.

Zelfs als je je helemaal niets van een droom herinnert, kan je schrijven over hoe je uit de nacht komt. Gendlin beschrijft het als volgt in ‘Focussen en dromen’: ‘Als je iets gedroomd hebt, maar je weet het niet meer, focus dan op de kwaliteit van de gevoelssensatie die blijft hangen, zo sta je open en ben je ontvankelijk, klaar om dromen te ontvangen, zo krijgt de droom een kans om terug te komen’. Door er de tijd voor te nemen, toon je aan jezelf dat je je dromen belangrijk vindt en ga je ze steeds makkelijker onthouden.

Als je net als ik veel en omvangrijk droomt, weet dan dat het niet erg is als je niet alle droombeelden kan noteren of vatten. Hierover zegt Gregg Levoy in Callings ‘As for the dream material itself, some of it is like junk mail. Only a small percentage is truly useful and worth slogging through. Some of it also comes in such a crazy mambo of images, vignettes, metaphors, and other psychic ephemera that trying to make any sense of it is like running down the street trying to grab the loose papers of a manuscript the wind has snatched out of your hands.‘ Het gaat erom dat je de essentie van de droom probeert te vangen.

Oh ja, en nog belangrijk om weten is dat het voldoende is om na het wakker worden je droom gewoon op te schrijven. Voor de meeste mensen is dit al een hele klus om ‘s ochtends klaar te krijgen. Je hoeft dus echt op dat moment niet ook nog stil te staan bij wat de droom je te zeggen of te brengen heeft. Dat kan op een later moment, en dan komen je notities goed van pas!

Vragen om een droom
Als het leven ons moeilijk valt (bv. het gevoel vast te zitten, een dilemma, een probleem dat maar niet opgelost raakt,…) zijn we vaak geneigd om wat zich stelt met ons verstand te proberen oplossen (bv. pro en contra’s afwegen, piekeren,…) of anderen om raad en advies te vragen. Soms werkt dit prima, maar andere keren komen we er niet uit en lijken we vast te blijven zitten of geraken we zelfs nog vaster.

Het is de moeite om je in deze situatie eens tot je dromen te richten. Te vragen om een droom die je een teken geeft over de richting waarin je hebt te gaan. Hiermee open je je voor een andere laag, voor de andere wereld waarin dromen zich bevinden. Dit kan een nieuw perspectief brengen of een nieuw licht werpen op de zaak dat het ineens heel helder maakt wat je te doen hebt.

‘And though it is possible to get by without remembering our dreams, a life guided and shaped by dreaming is a life that follows the innate knowing of the earth itself.’

Hiermee bedoel ik niet dat dromen voorspellend zijn of dat we klakkeloos moeten volgen wat onze dromen ons aanbrengen. Wel dat ze ons inspirerende inzichten en perspectieven kunnen aanreiken die waardevol zijn om mee te nemen in moeilijke situaties, en in ons leven tout court.

Zelf aan de slag?
Voel je het kriebelen om (meer) relatie aan te gaan met jouw dromen? Ga dan zeker aan de slag met de tips in deze blog en laat in de reacties weten wat werkt (en wat niet). 

‘Dreaming is nature naturing through us. Just as a tree bears fruit or a plant expresses itself in flowers, dreams are fruiting from us. The production of symbols and story is a biological necessity. Without dreams, we could not survive. And though it is possible to get by without remembering our dreams, a life guided and shaped by dreaming is a life that follows the innate knowing of the earth itself. As we learn to follow the instincts of our inner wilderness, respecting its agreements and disagreements, we are also developing our capacity for subtlety’
Toko-Pa Turner

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *