‘Bij veel mensen leeft de gedachte dat zelfzorg leuk moet zijn. Dat klopt niet: je gaat een wandeling maken omdat je weet dat het goed voor je is, niet omdat je er zin in hebt op dat moment.’

Ik ontmoet zoveel rakende uitspraken en zinnen in het dagdagelijkse leven dat ik ze allemaal zou willen vangen en bewaren. Ik stel me hierbij al voor hoe ik er met een vlindernetje achteraan ga en ze opberg in glazen potjes, zoals de GVR van Roald Dahl. Deze fantasie zal ik nooit tot werkelijkheid kunnen brengen, maar via deze rubriek doe ik toch een bescheiden poging om iets van dat moois en ‘waars’ bij te houden en te bewaren. 

‘Bij veel mensen leeft de gedachte dat zelfzorg leuk moet zijn. Dat klopt niet: je gaat een wandeling maken omdat je weet dat het goed voor je is, niet omdat je er zin in hebt op dat moment.’
Uit: blog over zelfzorg op ‘Opvoeden op maat’

Deze uitspraak raakte mij omdat hij – volgens mij althans – wat tegenintuïtief is en tegelijk zo waar.

Hij gaat in tegen het heersende idee over zelfzorg, namelijk dat het gaat over ‘jezelf eens goed verwennen’ of ‘doen waar je zin in hebt’ (in tijdschriften meestal met veel tromgeroffel begeleid door foto’s van kaarsjes, wierook en massages).

Niet dat er iets mis is met op deze manier te genieten. Eens een dagje naar de sauna. Een lekker warm bad met kaarsjes op de rand en een boek erbij. Het kan deugd doen.
Maar meestal verandert het niets fundamenteels in je leven. Brengt het niet de voldoening of het geluk waar je naar verlangt. Want als je uit je bad stapt, staat datgene wat voordien moeilijk was nog steeds grijnzend op je te wachten.

Dus ja, ik geloof dat je om op lange termijn geluk te ervaren, (ook) datgene moet doen waar je niet direct zin in hebt.
Of dingen moet laten waar je net heel veel zin in hebt.
Zelfzorg is dus niet ‘doen wat oppervlakkig goed voelt’ maar wel ‘wat diep van binnen juist voelt’.

Vaak moet je er bepaalde gewoontes voor doorbreken, je weet wel, die vaste paden in je hoofd die je zo vaak en zonder nadenken bewandelt.

Zelfzorg heeft in die zin meer te maken met discipline dan met kaarsjes, chocolade en sauna’s. 
En ik weet het, de meeste mensen hebben niet direct positieve associaties bij het woord discipline. Daarom haal ik graag nog eens aan wat ik er in deze blog over schreef: ‘a disciple is someone who devotes themselves to something they love’.
Als je het zo begrijpt en bekijkt, wijd je je via discipline aan je ware zelf, aan jouw leven zoals jij dat wil leven. Als dat niet mooi is! 

Dit alles wil ook zeggen dat zelfzorg er voor iedereen anders uitziet. En er zelfs voor eenzelfde persoon elke dag anders kan uitzien.

Voor de ene is zelfzorg om de tv uit te zetten en in de plaats daarvan nog een klusje te doen.
Voor de ander is zelfzorg net om dat klusje voor morgen te laten en zichzelf toe te staan even gedachteloos tv te kijken.

Voor de ene is zelfzorg om toch die wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan voor een wandeling.
Voor de ander is zelfzorg om de loopschoenen die dag te laten staan en zijn lichaam rust te gunnen.

Onderliggend gaat zelfzorg volgens mij over een goede vader of moeder voor jezelf zijn.
Een vader of moeder die onvoorwaardelijk van je houdt én tegelijk ook duidelijke grenzen stelt (dat doet me denken aan de zo ware uitspraak: ‘kinderen hebben geen nood aan grenzeloze liefde, maar aan liefdevolle grenzen’)

Een mooie manier om dit voor jezelf concreter te maken, is door eens stil te staan bij hoe jouw volmaakte opvoeding of fantasie-jeugd eruit zou hebben gezien. Bij wat je dan zou gekregen hebben wat je in het echt niet kreeg (mijn inspiratie voor deze opdracht haalde ik uit het boek ‘The artist’s way‘ van Julia Cameron).
Deze inzichten kan je gebruiken om jezelf nu in deze richting te gaan ‘bemoederen’ of ‘bevaderen’. Ik deed de oefening voor mezelf en vond het alvast verrassend en inzicht-gevend.

Voor mij wil zelfzorg vandaag zeggen dat ik de gewoonte doorbreek om altijd maar bezig te zijn en door te gaan. Ja, ik vink zo graag lijstjes af 🙂 dat de nodige rust en ontspanning er vaak bij inschieten. Deze week koos ik vaker voor zelfzorg door:

  • er vaker voor te kiezen om om mee met de kindjes buiten te spelen en erop uit te trekken. In de plaats van ‘nuttige dingen te doen in het huishouden’. Ok, sommige zaken zoals koken kunnen niet wachten, maar het klopt (jammer genoeg) dat andere zaken echt niet weglopen als ik ze even laat liggen.
  • tijd te nemen om te schrijven. Zomaar om het schrijven zelf, dus zonder dat het iets moet opleveren. Met kaarsje en muziek erbij, ‘mijn schrijfritueel’. Deze week waren dit mijn muzikale toppers: ‘When we were young’ van Adele en ‘Drivers license’ van Olivia Rodrigo.
  • tijd te nemen voor yin-yoga. Dit is een vorm van yoga die gericht is op ‘ontspannen’ en ‘loslaten’. Je blijft er lang in elke houding waardoor je ruimte creëert in je bindweefsel en gewrichten. Eens ik begonnen ben, vind ik het heerlijk, maar eerst moet ik altijd een drempel over. Dit youtube-kanaal vind ik een aanrader omdat je er een grote keuze hebt aan korte en langere yoga-sessies.
  • me vaker iets lekkers te gunnen. Ja, want anders dan de veelgehoorde adviezen rond hoe je van het snoepen af kan blijven, is het bij mij op dit moment de uitdaging om net wel te durven snoepen en alle ‘eet-regels’ overboord te gooien. Pas dan valt het op hoeveel ‘eet-regels’ er eigenlijk elke dag op ons afkomen (als je ze allemaal opvolgt, kan je volgens mij alleen nog maar water drinken 🙂 ) en hoe bevrijdend het is om te zeggen ‘foert’ en gewoon je eigen lichaam te volgen.

En hoe ziet jouw lijstje van echte zelfzorg er uit?
Welke gewoontes zou jij (af en toe) willen doorbreken?

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *