Het geschenk van dromen: de droom aannemen zoals hij is

Mijn nachtelijke dromen houden me al bezig sinds mijn kindertijd. Vanuit deze interesse heb ik me gedurende de laatste jaren in droomwerk verdiept. In deze rubriek deel ik graag over de wondere wereld van dromen en hoe ze ons tot geschenk kunnen zijn.

(In deze blog heb ik het over ‘de droom aannemen zoals hij is’. Eerder in de reeks ‘het geschenk van dromen’ verscheen een algemene blog over droomwerk en over het verzamelen van droommateriaal).


‘One of the greatest challenges in working with dreams is allowing mystery to work upon us. In this age of instantly answerable questions, there is very little left to the imagination. We take everything from that place and subject it to analysis. Governed as we are by the great scientific quest to pull things apart to get at their mechanics, we find ourselves asking, “Yeah, but what does it mean?” As if a dream could be summed up in a bottom line. But the truth is we aren’t moved or changed by the fast and dirty definition. What we really want is a relationship, a dialogue, a conversation with that place within us which always remains essentially mysterious.’
Toko-Pa Turner


De droom (als waar) aannemen zoals hij is: dit is iets wat ik heel erg meekreeg in mijn opleiding tot Droomgids bij de Gulden Snede

Wat houdt het concreet in, die droom aannemen?

De droom aannemen zoals hij is, wil zeggen dat je hem er laat zijn. Helemaal. Zoals hij is. 
Het is intiem zijn met de droom en de droombeelden.
Meer nog, het is: de droom ‘als waar’ aan te nemen.

Dat wil zeggen dat je wat er in de droom gebeurt niet als ‘minder echt’ beschouwt dan wat er je waakleven gebeurt. 
Wat er zich afspeelt in je droom, is evenzeer ‘echt’. 
Wat er zich afspeelt in je droom, is even ‘waar’ als wat je tijdens je wakkere uren beleeft.
Als je je dromen eer wil aandoen, kan je daarom best spreken over ‘je waakleven’ in de plaats van over ‘het echte leven’.
Bijvoorbeeld als je droomde over je huis, zeg dan niet: ‘ons huis zag er in de droom helemaal anders uit dan in het echt’, maar wel ‘in de droom zag ons huis er anders uit dan in het waakleven’.

Een concrete manier om je droom helemaal aan te nemen, is door hem gedetaileerd, met al je zintuigen, te herbeleven. Tot je hem tot diep in al je cellen kan voelen. 
Ga hiervoor terug in de droom staan. En voel wat er te voelen is, zie wat er te zien is, ruik wat er te ruiken is,… Laat je helemaal doordringen van alle zintuigelijke ervaringen die de droom je te bieden heeft. 
Wees nieuwsgierig naar alles wat er in de droom aanwezig is, tot in de kleinste details. 
Laat de hele film terug afspelen terwijl je daar bent.

Het kan ook helpend zijn om de droom aan iemand na te vertellen.*  
Beschrijf de droom ook hier alsof je daar bent, in tegenwoordige tijd dus.
De persoon die luistert heeft als enige opdracht om helemaal mee te gaan in de droom. Hem mee te voelen en voor zich te zien. Hiervoor kan het helpend zijn als hij/zij vragen stelt over de droombeelden. Deze vragen kunnen je helpen om details te ontdekken waar je zelf over kijkt. En ze helpen je ook om nog dieper in de droom te zakken en er helemaal aan te komen. 

*Kies hierbij voor iemand die je vertrouwt aangezien dromen vaak intieme zaken van jezelf onthullen. Benadruk ook dat je geen interpretaties verlangt, maar gewoon vraagt om mee aanwezig te zijn in de droom. Het is jouw droom en de enige die weet wat hij je te zeggen heeft, ben jij.

Waarom de droom aannemen voor velen een uitdaging is?

De droom helemaal aannemen en de droom voor waar aannemen, is niet gemakkelijk voor de meeste mensen.

Als we dromen is onze frontale cortex minder actief waardoor we geconfronteerd worden met zaken die in ons waakleven niet kunnen of ondenkbaar zijn. Bijvoorbeeld, je rijdt op een paard dat dubbel kan klappen, je geeft je kind zomaar mee aan een vreemde, je bent bevriend met mensen die je in het waakleven niet eens kent,.. 
Dromen nemen ons mee over de grenzen van tijd en ruimte. Zo droom ik bijvoorbeeld regelmatig over mensen die gestorven zijn of over mensen waarmee ik al jaren geen contact meer heb.

In onze dromen krijgen we voeling met een andere wereld. Een wereld die we niet kennen en waar we vaak een beetje bang voor zijn.

We hebben geleerd en zijn het gewoon om rationeel en ‘verstandig’ in het leven te staan. We hebben geleerd dat iets pas van waarde is als het bewezen en logisch is of als het wetenschappelijk verklaard kan worden.

We hebben geleerd dat als we ‘ergens willen komen in het leven’ en niet voor gek willen staan, we onze dromen best laten voor wat ze zijn. Ze niet te veel aandacht geven. En al zeker niet voor waar aannemen (dit laatste is zelfs in de muziek doorgedrongen, zoals in deze oorwurm).

Dat is jammer, want hierdoor verliezen we toegang tot deze wondere wereld, waar heel wat wijsheid en schoonheid verborgen ligt. We verliezen toegang tot informatie en kennis die ons leven kan verdiepen en vervullen. We verliezen toegang tot wegwijzers die ons tot onze diepste authenticiteit en ons diepste geluk kunnen brengen. 

Waarom de droom aannemen nog een uitdaging is?

Zelfs als je wel openstaat voor die andere wereld, is het vaak een uitdaging om de droom helemaal (als waar) aan te nemen zoals hij is. 

Doordat onze frontale cortex minder actief is tijdens dat we dromen, zijn ze ongeremd en laten ze zaken zien die we in ons waakleven niet zouden laten zien. Onze dromen kennen geen schaamte en laten soms schokkende beelden zien. Bijvoorbeeld, je steelt iets uit een winkel, je wordt razend op iemand en slaat hem het hoofd in, je voelt je aangetrokken tot een (on)bekende die niet je partner is,…
Redenen genoeg om van je dromen weg te lopen, ze niet in detail toe te laten en te voelen. 

Ja, dromen brengen je bij het intiemste van jezelf, in rechte lijn, ze kennen geen taboes.
Droomwerk is niet voor doetjes. 

De droom de droom laten zijn

Een valkuil bij droomwerk is om (te snel) naar interpretaties te gaan.

Een mooie manier om dit te oefenen is om van alle interpretaties weg te blijven en ‘de droom gewoon de droom te laten zijn’. 
Gewoon zijn bij de droombeelden zijn en deze mee je dag innemen. 
Zonder dat er iets mee moet gebeuren. Zonder dat je de droom met je verstand moet begrijpen.
De droom met je meedragen en vertrouwen dat hij – op ondoorgrondelijke wegen – zijn werk zal doen in jou en in je leven.

Natuurlijk kunnen interpretaties soms ook wel een meerwaarde zijn (zeker als ze gebeuren vanuit de grondhouding waarin de droom er eerst helemaal kan zijn, zonder meer). Hierover in een volgende blog meer :-)!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *