Het geschenk van dromen: de droom bevragen

Mijn nachtelijke dromen houden me al bezig sinds mijn kindertijd. Vanuit deze interesse heb ik me gedurende de laatste jaren in droomwerk verdiept. In deze reeks deel ik graag over de wondere wereld van dromen en hoe ze ons tot geschenk kunnen zijn.

(In deze blog heb ik het over ‘de droom bevragen’. Eerder in de reeks ‘het geschenk van dromen’ schreef ik een algemene blog over droomwerk, over het verzamelen van droommateriaal en over de droom aannemen zoals hij is).

In de vorige blog in deze reeks – de droom aannemen zoals hij is – had ik het over het belang van ‘de droom de droom te laten zijn’, wat wil zeggen dat je diep aanwezig bent bij je droom, zonder naar interpretaties te gaan. 

Natuurlijk kan je ook ‘verder’ gaan met dromen, in die zin dat je op zoek gaat naar wat een droom je te vertellen heeft (belangrijke disclaimer: ‘verder’ is hier niet ‘verder’ in de zin van ‘beter’, misschien noem ik het daarom beter ‘anders gaan met dromen’).
In deze blog geef ik hiervoor een aantal aanzetten.

Ik ga op droomreis en ik neem mee…

Wat heb je nodig om met dromen aan de slag te gaan? Welke houdingen en capaciteiten komen hierbij van pas?

Dromen zijn geen orakels, wat wil zeggen dat ze de toekomst niet voorspellen. Ze laten je wel iets zien waarvan je psyche denkt dat het de moeite is, maar dit zit vaak verborgen en het wordt je niet op een dienblaadje aangeboden. 
Met dromen werken, vraagt daarom om een actieve houding: je moet actief op zoek gaan naar de betekenis van de droom. 

Ook nieuwsgierigheid is een belangrijk onderdeel om droomwerk aan te vatten. Volgens Toko-Pa Turner is dit belangrijker dan alle kennis die je kan hebben over symbolen en archetypen. Het is zoals de zenmeester Shunryu Suzuki zegt: ‘In the beginner’s mind there are many possibilities, in the expert’s mind there are few.’ Zet dus je beginnersmind in voor het werken met dromen. Wees nieuwsgierig en open. Laat je verrassen. 

Een laatste capaciteit die goed van pas komt bij droomwerk is ‘het kunnen verdragen van ambiguiteit’. Als je op zoek bent naar eenduidigheid en ‘informatie-zo-klaar-als-een-klontje’ dan ben je bij dromen aan het verkeerde adres. In dromen spelen altijd verschillende niveaus tegelijk, komt vaak conflicterende en tegenstrijdige informatie naar voor vanuit verschillende standpunten. Toko-Pa Turner geeft in het boek Belonging aan dat het om met dromen te kunnen werken belangrijk is om ‘de bereidheid te hebben om verschillende standpunten tegelijk vast te houden en om de spanning tussen de tegenstellingen te verdragen’. We zijn vaak niet gewoon om dit te doen waardoor het (in het begin) wat oncomfortabel kan voelen. 

Vraag!

Als je de bovenstaande ingrediënten in je droomrugzak geladen hebt, kan je van start gaan. 
Met vragen te stellen. De droom te bevragen. Of jezelf te bevragen over de droom.
En daarna jezelf tijd te geven om het antwoord te laten opkomen. 
Ja, want het gaat niet om wat je weet of denkt te weten (dat antwoord komt meestal snel). Het gaat om wat je voelt, om wat je gevoelssensatie of je gewaarwording aangeeft. Deze komt op vanuit je lichaam, is vaak meer vluchtig en fragiel, dus heeft de nodige tijd nodig om zich te vormen.

Waak er dus over om je niet te overladen met vragen (want die zijn gemakkelijk in grote aantallen te bedenken).
Op dit vlak geldt zeker: less is more.
Kies één of twee vragen die je aantrekken en geef jezelf tijd en ruimte om een antwoord te laten opkomen en er woorden aan te geven.

In dit lijstje vind je wat inspiratie voor vragen die je jezelf over je droom kan stellen:

  • Wat gebeurt er in de droom? Wat toont zich? Welke dynamiek speelt er?
  • Wat maakt de droom in mij wakker? Wat komt er bij me op als ik bij de droom aanwezig ben? Welke associaties heb ik erbij?
  • Is er een parallel tussen de droom en mijn waakleven? Zijn er dynamieken, thema’s,… uit de droom die ook in mijn waakleven spelen?
  • Wat is het sterkste gevoel in de droom? Waar en hoe speelt dit gevoel wel/niet in mijn waakleven?
  • Waar in de droom zijn er dynamieken van groei, hoop, steun, kracht,… aanwezig? (soms zitten deze in iets heel kleins, verborgen,… als je er niet op zoek naar zou gaan, zou je het gemakkelijk over het hoofd zien, terwijl hierin vaak de grootste waarde ligt)
  • Hoe staat een droom symbool voor aspecten van mezelf en/of mijn leven?

Heb je honger naar meer vragen? In het boek ‘Focussen en dromen’ vind je er een hele hoop!

Bekijk het eens van een andere kant

Als we ons in onze dromen verdiepen, zien we in eerste instantie vaak wat we gewoon zijn om te zien. We interpreteren de droom zoals we gewoon zijn om over onszelf, anderen en ons leven te denken. Bijvoorbeeld iemand die al heel zorgzaam is, ziet in de droom een oproep om nog zorgzamer te zijn.
Veel nieuws brengt dit niet. Weinig nieuwe inzichten en groeiwegen.
Daarom is het raadzaam om niet voor je eerste interpretatie te gaan. Brainstorm verder over mogelijke associaties. Stop niet bij de eerste mogelijke betekenis of bij de meest aannemelijke interpretatie. Draai het eens om. Bijvoorbeeld aan de hand van de volgende vragen uit het boek ‘Focussen en dromen’:

  • Waar in de droom gedraag je je tegengesteld aan wat je in je waakleven zou doen?
  • Wat toont de droom dat jij in je waakleven onderdrukt, verwerpt of mist in jezelf?
  • Wat vind je onprettig in de droom? Waar word je liefst zo weinig mogelijk mee geconfronteerd? 

Waak er ook over dat je blijft bij wat de droom toont en dat je niet meegaat met ‘wat je weet’.
Bijvoorbeeld, je droomt over iemand die je in het waakleven als opdringerig of dominant ervaart en waar je niet goed mee kan opschieten. Kijk dan goed naar hoe het contact in de droom verloopt, hoe deze persoon zich in de droom tegenover je gedraagt én hoe je je in de droom voelt tegenover deze persoon. Soms kan dit grondig verschillen van wat je in het waakleven ervaart en dit kan een interessante nieuwe invalshoek laten zien.

Wat met droomwoordenboeken?

“If you feel dissatisfied with dream dictionaries, which reduce your symbols to mean something other than they are (like ‘if you dream of a butterfly it means new beginnings’), it is because your living mystery is being objectified. While there are such things as universal symbols, even those vary greatly depending on the person dreaming them. It’s more engaging to think of our symbols as living, breathing beings who are choosing to visit us.”
Toko-Pa Turner

Om droomwerk te doen heb je geen droomwoordenboek nodig. Het gebruik ervan wordt zelfs vaak afgeraden. Dit omdat jouw droom uniek is voor jou en alles wat in je droom voorkomt daardoor ook een unieke betekenis heeft, bijvoorbeeld als je droomt over je grootvader: jouw grootvader en je relatie met hem is helemaal anders dan die van iemand anders. 

Natuurlijk bestaan er universele symbolen die voor veel personen een gelijkaardige betekenis zullen hebben. Dus als je hier nieuwsgierig naar bent, is er niets mis mee om je licht eens op te steken in een droomwoordenboek, maar de gouden regel is wel dat je altijd voelt of het voor jou klopt, of het voor jou steek houdt (dat voel je in je lichaam) en zo niet, dat je het laat vallen en verder zoekt naar jouw persoonlijke en unieke betekenis van je droom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *