De weg van het schrijven: truly madly deeply in love

Ja, ik ben verliefd op schrijven. Truly madly deeply.

Wat niet wil zeggen dat het altijd gemakkelijk is om me eraan te zetten. Je weet wel, iets met weerstand enzo.
Schrijven is niet altijd leuk. Soms is er geen inspiratie en schrijf je alleen stomme zinnen die nergens op lijken.
Schrijven is ook best hard werken. Het vraagt veel concentratie en veel inspanning. Het vraagt veel tijd, de discipline om steeds maar weer te herlezen en te herwerken (en de kunst om hier op een bepaald moment ook mee op te houden 🙂 ).
Niet voor niets zei een schrijver ooit (ik vind niet meer terug wie het was en ook niet de precieze woorden) iets als: ‘het beste aan schrijven is geschreven hebben’. Soms herken ik dit zeker.
Maar toch blijf ik schrijven en is er geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om ermee op te houden. Dat is omdat de goede ervaringen de minder goede ruimschoots goedmaken.
De goede momenten zijn deze waarop ik er helemaal in zit.
In flow ben zoals Csikszentmihalyi zou zeggen 🙂
Waar ik helemaal in het schrijven opga, erin verdwijn.
Wanneer de woorden helemaal kloppen met wat ik zeggen wil.
Wanneer ik meegenomen word door inspiratie. Wanneer ik het niet meer alleen ben die schrijf, maar ik mee mag surfen op een golf van inspiratie, veel groter dan mij.

Als die hulp dan komt – dat gevoel van die loopband onder mijn voeten, die loopband onder mijn woorden – ben ik dolblij en laat ik me meevoeren. Op die momenten schrijf ik alsof ik niet helemaal mezelf ben.
Ik raak het besef van tijd, ruimte en mezelf kwijt.
Elizabeth Gilbert uit ‘Big magic 

Als ik erbij stilsta, vind ik het iets gek, die diepe en haast onuitlegbare liefde voor schrijven. En voor woorden. Voor taal.
Ik ben altijd blij als ik in teksten van andere schrijvers lees hoe ze iets gelijkaardigs uitdrukken. Het verlost me van het gevoel ‘gek’ – of op zijn minst niet ‘de enige gek’ op deze aarde – te zijn .

Dit fragment uit het boek ‘Dit is alles’ van Aidan Chambers (een echte aanrader trouwens!) is zonder twijfel mijn favoriet.

“Ik wil dichter worden. Dat is het enige wat ik echt wil.
Ik wil mijn eigen manier van schrijven ontdekken, mijn eigen stijl.
Ik weet dat ik nog niet zover ben. Maar ik streef er wel naar.
Hoe zal ik het onder woorden brengen? Dat is niet gemakkelijk.
Ik wil zo schrijven dat ik het geschrevene ben – dat wat ik schrijf mezelf is.
Ik wil zo schrijven dat wat ik schrijf en hoe ik het schrijf mij uitdrukt, door woordkeus en de volgorde van de woorden, door combinatie, arrangement en orkestratie. Voor mij betekenen woorden evenveel als muziek.

Schrijven is iets heel anders dan praten. Als mensen naar spreektaal luisteren horen ze de klank van de stem van de spreekster. Ze zien haar ogen. Ze observeren mimiek en gebaren, waardoor ze beter begrjipen wat de spreekster bedoelt. De luisteraar kan vragen stellen, antwoorden en onderbreken. De spreekster kan van gedachte veranderen, ze kan haperen en schrikken, vertragen en versnellen. En dit alles helpt de betekenis van haar woorden te bepalen.
Maar als je schrijft is er geen stem om naar te luisteren, geen oogcontact, geen mimiek en lichaamstaal om de woorden te ondersteunen. Onderbreken is niet mogelijk, vragen kunnen niet beantwoord worden. Er zijn alleen die vreemde tekentjes zo oud als Eva en zo nieuw als een baby die morgen geboren wordt, en voor mij zijn ze mooi en glorieus.
Ik vind het heerlijk als ik de woorden op een vel papier zie verschijnen. Ik hou van de vorm en patronen die woorden maken. Ik voel ze als steentjes in mijn mond, ik hoor ze als muziek in mijn hoofd. Als ik schrijf, zijn woorden als sculptuur in mijn handen.
Er gaat niets boven woorden. Ik wil met ze leven, wil door ze leven, ik wil leven omdat ik in woorden wil leven. Echt in ze bestaan. En ik wil met woorden iets scheppen. Ik wil met woorden de wereld vormen en hervormen.
Ik heb hier veel over nagedacht.
Als ik een geloof heb, is dit het. 
Mijn god is taal, geschreven en gelezen taal.
En een andere god is er niet.”

Uit: ‘Dit is alles’ van Aidan Chambers

Photo by Michael Fenton on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *